Haber ve Duyurular »  Hedefimiz 5g Değil 5g Ve Ötesi

15 Kasım 2017
Hedefimiz 5g Değil 5g Ve Ötesi

5GTR Forum Buluşması Ve Çalışma Grupları Çalıştayı’nın ilk toplantısı gerçekleştirildi. Başkan Sayan, “Bizler bu yola çıkarken hedefimizi 5G değil, 5G ve Ötesi şeklinde koyduk” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda düzenlenen “5GTR Forum Buluşması ve Çalışma Grubu Çalıştayı“nda akademisyenler, İlgili Kamu Kurumlar, İşletmeciler, Sivil Toplu Kuruluşları, Üreticiler ve Tedarikçilerden oluşan 5GTR Forum üyesi yaklaşık 200 katılımcı bir araya geldi. Çalıştay ile, 5G ve ötesi yeni nesil haberleşme sistemlerinde ulusal ve uluslararası pazarlarda yer alacak yerli/milli ürün, hizmet ve teknolojiler geliştirilmesinin sağlanması vizyonu çerçevesinde çalışmalar başlatılıp, önemli adımlar atıldı.

Tüm gün süren çalıştayın açılışında konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye’nin bu konuda izlemesi gereken yol haritası hakkında bilgi verdi. Çalışma gruplarının, uzun vadeli planlamalar yaparak ülkenin 5G ve Ötesi stratejisi üzerine kafa yorması gerektiğini vurgulayan Sayan, “aynı zamanda öncelikli konuları belirleyerek projeler üretmeye başlamak çok büyük önem arz ediyor. Bu bağlamda elbette BTK olarak bizler ve hâlihazırda belirlenmiş koordinatörlerimize de büyük iş düşüyor” dedi.

Yeni Bir Dünya Kuruluyor

5G’yi “Bugüne kadar edindiğimiz bütün alışkanlıkları değiştirecek nitelikte bir dünya kuruluyor” sözleriyle tanımlayan Sayan, “İnsanoğlu, tarihin derinliklerinde birçok değişim ve dönüşüm yaşadı. Ancak, hiçbirisi bugün geldiğimiz değişim noktası ile kıyaslanabilecek ölçüde ve boyutta değildi. Buharlı gemilerin yapılması, elektriğin bulunması, uzaya çıkılması ve bilgisayarın icadı derken bugünlere geldik. 10 bin yıllık insanlık tarihinde görülmeyecek bir sıçrama ve değişimin sadece 100 yıllık bir dilime sığdığını gördük. Bugün ise 5G teknolojilerine ilerlerken yeni bir çağın başlamak üzere olduğunu söylemeliyim” diyerek 5G teknolojisinin önemine dikkat çekti.

Hedefimiz 5G Değil 5G ve Ötesi

5G’nin bir anda yerleşmeyeceği gibi bir anda da sonlanmayacağını ifade eden Başkan Sayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizler bu yola çıkarken hedefimizi 5G değil, “5G ve Ötesi” şeklinde koyduk. Artık iletişim sektöründe sürekli yeni teknolojilerin, diğerlerini domine ettiği ve farklı şebekelerin birlikte çalıştığı uzun soluklu, heterojen ve esnek bir yapıya gidiyoruz. Bu nedenle ilk standartları ve ticari kullanımları 2020 yılını hedefleyen 5G’yi değil, 4.5G şebekesinden başlayarak öteye uzanacak bir bilgi ve iletişim teknolojileri ekosistemi oluşturmayı hedefimiz ve başarı ölçütümüz kabul ediyoruz”

5G’nin; ulaşım, enerji, şehircilik gibi dikey sektörler açısından da önemli olduğunu vurgulayan Sayan, “Bu durumun ne kadar önemli ve kritik olduğu artık tüm 5GTR Forum paydaşlarının malumu. 5GTR Forum paydaşı olmayanlara da gerekli farkındalığı kazandırmak için çalışmaya devam edeceğiz. 5G’nin dikey sektörlerde yaratacağı değişimi özel etkinliklerle tartışmaya başladık” ifadelerini kullandı.

Herkesi Bu Sürece Dâhil Olmaya Davet Ediyorum

İlk 10 ekonomiden biri olmak adına konulan 2023 hedeflerinin altını çizen Başkan Sayan, “Ülkemizin jeostratejik ve jeopolitik konumu büyük birer itici güç olarak bizi gelişmeye zorluyor. Mutlak ilerleme durumundayız. Yaşadığımız 15 Temmuz tecrübesi de, üzerimizde yapılan planların daha açık ve daha net olarak, her bir ferdimiz tarafından algılanmasını sağladı. Dolayısıyla elimizde ne kadar birikimimiz varsa, ne kadar tecrübeye sahipsek, ciğerlerimiz ne kadar koşmamıza izin veriyorsa, Anadolu insanının DNA kodlarında biriktirdiği neler varsa hepsini sahaya sürmemiz gereken bir yoldayız” dedi.

Başkan Sayan şu sözlerle çağrıda bulundu: “Varlık mücadelesi içinde, gelecek nesillerin mesuliyetini de üzerimizde taşıyoruz. Bu noktada diyorum ki: “Gelin, sektörümüzden, üniversitelerimizden burada olmayan kimler varsa onları da bu sürece dâhil edelim. El ele verelim. Ülkemizi geleceğe taşıma yolunda iş birliği yapalım. Bu, ülkemize, insanımıza, vatanımıza ve geleceğimize borcumuzdur.”

Hedeflere inanmanın, gerçekleştirebilmenin başlangıcı olduğunu vurgulayan Sayan, dünyadan örnekler vererek, zorlukların aşılabileceğini söyledi ve ekledi: “Yüzlerce örnek verebiliriz. Kısaca inanıyorsanız, bu başarmanın yarısıdır. Diğer yarısı için ise çalışacağız” şeklinde konuştu.

5G ile Birlikte Değişime Gitmeyenlerin Kaybedeceği Bir Ortam Var

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin iş yapış şekillerine hız ve kolaylık kattığından bahseden Sayan, “Bu anlamda önemli ilerlemeler sağladık. Ancak son tahlilde yaptığımız işlerin temel kabulleri değişmedi. 5G ile birlikte ise artık sektörlerin paradigma değişikliğine gideceği, gitmeyenlerin kaybedeceği bir ortam var. 5G ve Ötesi, Endüstri 4.0 kavramının en temel bileşenlerinden birisi olacak. Tüm endüstriler yeni bir dönüm noktasından geçerken, 5G ve Ötesi teknolojilerle ilerleyecek yapay zeka ve blockchain gibi konuları da hatırda tutmamız faydalı olacaktır. Artık sadece kolaylık veya hız değil, anlayış değişiklikleri ile karşı karşıyayız. Bunun en önemli örneğini kendi kendine gidebilen, diğer araçlara veya ulaşım altyapısına bağlanabilen araçlarda görüyoruz. Otomotiv sektörü 4 anahtar kavram üzerinden değişimini ve dönüşümünü konuşuyor. Bu kelimeler bağlantı araç, paylaşımlı araç, özerk sürüş ve elektrik olarak karşımıza çıkıyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bu dört kavramdan ilk ikisinin merkezinde olduğunu, bir diğerinin ise en önemli bileşeni olduğunu görüyoruz. Dolayısı ile otomotiv sektörü temsilcilerinin 5GTR Forum’a katılımlarını memnuniyetle karşılıyor ve iş birliklerinin artmasını diliyoruz” dedi.

5G ve Ötesi Çalışmalarına Herkes Katılabilir

Açılış programı ve sunumlardan sonra 5GTRForum buluşmasında katılımcılara 5GTR Forum’un kurulmasından sonra yapılan çalışmalar, aktiviteler ile Forum organizasyon yapısı hakkında bilgi verildi.

5GTR Forum çalışmalarının yerli ve milli, katma değeri yüksek yeni nesil mobil haberleşme ürün hizmet ve teknolojilerini üretme hedefi doğrultusunda, ulusal ve uluslarası iş birlikleri ile kısa süre içerisinde verimli yol alabilmesini sağlamak üzere;

  • 5G ve Ötesi’nin temelini oluşturacak yazılım tabanlı şebekelere olanak sağlayan SDN/NFV gibi yeni teknolojilere odaklanacak Çekirdek Ağ Grubu,
  • Yüksek hızları destekleyen çoklu giriş ve çıkış temelli anten teknolojilerinin geliştirilmesi, baz istasyonu üretilmesi, milimetre dalga teknolojisini destekleyen RF ve yeni dalga formlarının Arge’sine yönelik teknolojik alanlara odaklanacak Fiziksel Ağ Grubu,
  • Özellikle son kullanıcılara yönelik akıllı ulaşım sistemleri, akıllı şehirler, sağlık, enerji ve tarım gibi dikey sektör uygulamalarına yönelik Hizmet ve Uygulama Grubu ile
  • 5G teknolojilerinin uluslararası standartlarının belirlenmesine yönelik Standardizasyon Grubu dört ayrı salonda bir araya gelerek çalışmalar yapıldı.

Çalıştayın sonunda BTK Başkan Yardımcısı Rıdvan Kahveci, BTK TED Başkanı Ramazan Yılmaz, NETAŞ Ar-Ge ve Strateji Direktörü Rıza Durucasugil, HAVELSAN Stratejik Ar-Ge, Sistem Asıl Mühendisi Ali Telli ve ASELSAN Proje Lideri Elif Tepeli çalıştay kapsamında ele alınan konularla alakalı bilgi verdi.

Kaynak : https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kurumdan-Haberler/HEDEFIMIZ-5G-DEGIL-5G-VE-OTESI


1665 defa görüntülendi.


TÜM HABERLER